Cortenstaal is een staalsoort die gekenmerkt wordt door de bruine roestkleur. De weervastheid van corten ontstaat door een zeer dichte oxidehuid. Deze laag, de patina, beschermt het dieper liggende basismateriaal tegen (verdere) aantasting. Een soort beschermlaag waardoor het erg duurzaam is, zeker als het correct toegepast wordt. Algemeen wordt aangenomen dat het net zo sterk is als roestvaststaal RVS en de levensduur minstens acht keer langer is dan gewoon staal. De metaallegering corten bestaat uit ijzer, waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd.

Deze staalsoort biedt een goede weerstand tegen corrosie. In 1933 werd door de United States Steel Corporation het materiaal CorTenĀ® op de markt gebracht. De naam CorTen is afgeleid van corrosion resistance en tensile strength. Oftewel cortenstaal heeft goede weerstand tegen (atmosferische) corrosie en een redelijke hoge sterkte.

Hierdoor wordt het vaak gebruikt bij toepassingen waar corrosiebestendigheid cruciaal is. Tegenwoordig wordt cortenstaal ook veel gebruikt in de tuin en huis. Andere bekende voorbeelden zijn scheepscontainers, booreilanden, gevelbekleding.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.